Een houtgestookte hottub

Wat is een houtgestookte hottub?

De houtgestookte hottub heeft de officiële benaming Scandinavian hottub. Een bad voor buiten waar het water verwarmd wordt door middel van een houtgestookte kachel.
Je kunt heerlijk ontspannen in een warm waterbad dat veel quality time biedt met je partner, gezin, vrienden of familie. Je kunt heerlijk bijkletsen zonder herrie en onrust van pompen, jets of bubbels.

Bekijk alle houtgestookte hottubs

Oorspong

In het verre verleden stippelden jagers en reizigers tochten uit van warmwaterbron naar warmwaterbron. Dit deden ze om op krachten te komen tijdens hun lange reis in de noordelijke, koude gebieden. De weldaad voor lichaam en geest die een natuurlijke warmwaterbron biedt heeft al vele decennia geleden aan de oorsprong gestaan van de houtgestookte hottub. Eerst de houten hottub, daarna sinds 2001 de aluminium hottub en vanaf 2008 de kunststof hottub.

Houtgestookte hottub met de beste Finse kwaliteit

Ben je aan het overwegen om een houtgestookte hottub te kopen bezoek dan zeker ook onze showroom. Zeker als je hot tubs wilt gaan vergelijken, dan zal je snel overtuigd zijn van het onderscheid in houtgestookte baden. Wij hebben hottubs in alle prijsklassen, zodat er altijd wel een hottub is die geschikt is voor jouw gebruik. Ook hebben wij geen levertijden door onze ruime voorraad, zelfs meteen afhalen zelf afhalen is mogelijk.    

Houtsoorten

De houten hottub kan gemaakt worden van vele houtsoorten, zoals sparrenhout, larikshout, eikenhout en red cedarhout. Een houten hottub dient zo vaak mogelijk vol water te staan in verband met de uitzetting van het hout, welke het bad waterdicht maakt.In Scandinavië staan vele houtgestookte hottubs bij buitenhuizen waar de eigenaars niet permanent wonen. Door de vrieskou bevriest het water in de hottub en bij leegstand duurt het een aantal dagen voordat het houten vat weer waterdicht is. Daardoor kon de hottub vaak niet worden gebruikt voor een weekend. Om dit op te lossen heeft Kirami uit Finland al in 2001 de aluminium hottub ontwikkeld. Vullen met water als je aankomt bij het buitenverblijf, en weer leeg laten wanneer je weer weggaat. Door de grote kwaliteits verbeteringen in de Kirami kunststof hottubs met hun gebruiksgemak, zijn de aluminium hottubs geen toegevoegde waarde meer, daarom is per 2017 de productie van aluminium hottubs gestaakt.

Kunststof houtgestookte hottubKunststof hottub houtgestookt

Vanaf 2008 is ook de eerste kunststof houtgestookte hottub verkrijgbaar. De aluminium hottub en de kunststof hottub zijn dus eigenlijk gemaakt voor gebruik bij vakantiehuisjes en buitenverblijven.
Als je een hottub koopt, dan verwacht je ook de beste houtgestookte hottub. Een Kirami hottub en een Storvatt hottub zijn de echte merk hottubs die al meer dan 15 jaar worden gebouwd en verder ontwikkeld. Door de zeer ruime ervaring en die van klanten hebben deze houtgestookte hottubs een ruime voorsprong op overige houtgestookte hottubs. Het allerbelangrijkste bij een houtgestookte hottub is het gebruiksgemak. Als je weinig werk hebt met een hottub, dan zul je zien dat je veel vaker gaat ontspannen in de hottub. Daarom hebben wij gekozen voor de twee beste en “echte “merken. Je hebt namelijk meer plezier van een voordelige merk hottub, dan een goedkoop gebouwde hottub. De
Kirami kunststof hottub zijn zeer onderscheidend in vergelijking met andere kunststof hot tubs. Niet alleen de Finse kwaliteitsmaterialen maar ook hoe de hottub is gebouwd en uitgerust, maakt deze houtgestookte hottub tot de meest verkochte hot tub in heel Europa. Kom het verschil gerust bekijken in onze showrooms want deze houtgestookte hottub van kunststof is vooral ontwikkeld op ons gebruik, zodat je eenvoudig en snel de hottub ook 's avonds na het werk kunt gebruiken, De Kirami kunststof hottub is dus ook veel sneller leeg, in een paar minuten schoon. Je mag bij deze houtgestookte hot tubs dan ook veel eerder beginnen met stoken, door de unieke aansluitingen en de Kirami hottubkachels met speciale anode maken het water in de hottub, houtgestookt zeer snel warm.  

Storvatt biedt al jaren de echte hottub beleving. Het prachtige red cedar van uitmuntende Canadese klasse en het zeer gespecialiseerde ambachtswerk maken deze hottub het enige houten bad met een gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar in ons klimaat.
Dit red cedar geeft het water een heerlijk aroma.  De sterke houtgestookte hottubkachels maken het water snel  warm. Storvatt produceert daarnaast een authentiek spabad, een elektrisch verwarmde houten spa.

Kirami is de grootste hottubfabrikant in Europa. De kunststof hottubs van Kirami zijn de meest populaire hottubs in elk Europees land. Een Kirami houtgestookte hottub wordt als één geheel ontwikkeld, waardoor kwaliteit, gebruiksgemak, stooktijd, zithouding  en andere benodigdheden een perfecte hottub vormen 
Deze Finse hottubs zijn geschikt voor de grote vrieskoude in Finland, ons zeeklimaat en ook voor onder de Spaanse zon.

Binnenkachel of buitenkachel voor een houtgestookte hottub.

Oorspronkelijk heeft een houten houtgestookte hottub, een interne hottubkachel, de kachel staat in het bad met een rekje ervoor, en je stookt deze vanuit de bovenkant.
Bij een kunststof hottub adviseren wij altijd een externe hottubkachel omdat kunststof  erg uitzet en krimpt door warmte en koude, terwijl een zware binnenkachel met bouten in de want zit. Een kunststof wand is dan ook lang niet zo dik als een houten hottub. Ook zal je met een binnenkachel steeds achter het rekje en de kachel moeten poetsen, terwijl een kunststof hottub juist is gemaakt om leeg te kunnen laten staan als je hem niet gebruikt. een houtgestookte kunststof hottub met een binnenkachel heeft dus een kortere levensduur als een kunststof hottub met een buitenkachel. Bij een houtgestookte hottub is het belangrijk dat je de juiste hottubkachel kiest in verhouding met de waterinhoud van het bad, voor een snelle opwarming en dat je de juiste kachel kiest voor het type houtgestookte hottub wat je aan wilt schaffen.

Wat kost een houtgestookte hottub?

De prijs van een hottub is opgebouwd uit de materialen die gebruikt zijn, de klasse van de hottub en kachel, en hoe een hottub is gebouwd. Denk hierbij aan de aansluitingen, de bodem en verdere benodigdheden. Zo kunt u zich voorstellen dat een kunststof kuip, afgewerkt met plankjes en een universeel kacheltje, lang niet de gewenste beleving en levensduur brengt als een goed gebouwde merkhottub. Door vervoerscontracten en  inkoopvolumes kunnen wij veel betere hottubs aanbieden voor een scherpe prijs met een zeer korte levertijd.
Een houtgeschookte hottub is voordelig in gebruik wat betreft water en hout, en heeft geen verdere energiekosten. Wij garanderen altijd de beste hottub voor het bedrag dat je te besteden hebt.

Hoe stook je een houtgestookte hottub warm?

De opwarmtijd van de houtgestookte hottub is afhankelijk van de soort houtgestookte hottub die je hebt gekozen. Een interne of externe kachel maakt niet uit; het gaat om het netto rendement van de hottubkachel in verhouding tot de waterinhoud van het bad. Stook de kachel op met dunne houtjes zodat er snel een vlam ontstaat. En vul de kachel regelmatig bij, zodat deze door blijft branden.. Met een goede afdekking blijven onze houtgestookte hottubs lang warm, waardoor je de dag erna nog maar kort bij hoeft te stoken om weer de heerlijke badtemperatuur te bereiken.

De belangrijkste tips om een houtgestookte hottub kachel goed te stoken zijn voor het beste rendement, minste rook en en roet vorming;
- Maak de kachel schoon voordat je gaat stoken.
- Dun gekloofd goed schoon en droog snelbrandend haardhout.
- Vul regelmatig de kachel bij en zorg flinke vlammen.
Wij zelf gebruiken de
Kindling Cracker om het haardhout te kloven !

Hoe blijft het water schoon?kunststof hottub schoon water

Het voordeligste is regelmatig het water te verversen en de hottub goed schoon te maken. Wij gebruiken hier Biozeep voor. Biozeep is een zeep dat je gewoon in de tuin kunt laten lopen, zonder schade aan het milieu.
De houdbaarheid van het water is afhankelijk van het gebruik, het weer en wie de hottub gebruikt.
De Kirami Cozy kunststof hottub is zo snel schoon te maken dat wij geen waterzuivering adviseren.Bij een grote houten hottub is het wel makkelijk.

Met hoeveel personen kun je in een houtgestookte hottub?

Het aantal personen dat in de hottub past, hangt natuurlijk af van de hottub naar keuze. Wel is het zo dat je met een hottub met buitenkachel meer plaats hebt in de hottub voor je gezin, waardoor een kleinere hottub mogelijk is. Koop geen hottub voor de hele buurt, meestal zitten er maar een paar mensen in. Een kleinere hottub is sneller leeg, sneller vol en sneller warm, wat het gebruiksgemak ten goede komt.

Waar kun je een houtgestookte hottub (laten) plaatsen?easy hottub kunststof

Het gewicht van de hottub is afhankelijk van de gekozen hottub. De meest verkochte houtgestookte hottub is lichtgewicht en makkelijk te plaatsen met vier personen; het grootste deel van de klanten doet het zelf.
Ook is deze hottub eenvoudig over schuttingen en platte garagedaken te krijgen, met een paar vrienden en een beetje advies van ons. Meestal wordt een hottub gewoon op een stevige, vlakke ondergrond in de tuin gezet, en soms onder een overkapping. Bij een overkapping moet wel een goede dakdoorvoer geregeld worden voor de schoorsteen.
Daarnaast is het mogelijk om een hottub in te graven Deze hottubs staan echter bekend als de minst gebruiksvriendelijke hottubs. Deze hottubs zul je veel minder gebruiken, hoe mooi ze er ook uitzien op een plaatje. Bij een ingraafhottub bent u namelijk beperkt. Bij een binnenkachel moet je op je hurken gaan zitten of op je buik gaan liggen om deze kachel fatsoenlijk te kunnen stoken. Een buitenkachel is niet geschikt om deze hoger te plaatsen en voor een pomp is een normale hottub buitenkachel niet gemaakt. De waterstroming gaat te snel betreft druk in de kachel en de stooktijd is veel langer omdat het water in de kachel te weinig tijd heeft om op te warmen, het is wel mogelijk met een houtgestookte zwembadverwarming. Het afvoeren van het water als je de hottub schoon wilt maken is ook een stuk lastiger. Een hottub normaal plaatsen of een inbouw hottub is dan een veel betere optie.

Kom naar onze showroom

Onze grootste showroom is in Odiliapeel, Noord-Brabant, centraal gelegen vlak bij de A50. In Twello hebben wij de meest gezellige showroom, vlak bij de A1 tussen Apeldoorn en Deventer. Onze verkoopadviseurs en servicedienstmedewerkers worden al jaren geschoold in de fabrieken. Door ruime ervaring kunnen wij dan ook goed helpen om de beste houtgestookte hottub voor jou uit te kiezen.

Je kunt via onze website of telefonisch een afspraak maken voor een bezoek. Bekijk hiervoor onze openingstijden. In Odiliapeel kan de gekozen hottub afgehaald worden, want hier is ons distributiecentrum van waaruit alle hottubs en ook alle webshopbestellingen uitgeleverd worden. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze Kirami-verkooppunten die wij bevoorraden als officiëel Kirami-importeur in de Benelux. Ook voor in Duitsland en Zwitserland, wordt vanuit Odiliapeel de houtgestookte hottub geleverd, direct aan ons verkooppunt of rechtstreeks bij de klant.